Vanliga frågor om Matematik- och fysikprovet

Fråga:
Varför skall jag göra Matematik- och fysikprovet?

Svar:
Förutom de vanliga urvalsgrupperna för gymnasiebetyg och högskoleprov så har den med godkänt Matematik- och fysikprov ytterligare en urvalsgrupp att konkurrera i, därmed ökar du dina chanser att bli antagen.


Fråga:
Jag har anmält mig till Matematik- och fysikprovet, får jag någon bekräftelse?

Svar:
Din bekräftelse är det kvittot du fick när du anmälde dig och betalade för att delta i provet.


Fråga:
Hur får de på antagningen reda på att jag har gjort Matematik- och fysikprovet?

Svar:
Vi som arbetar med Matematik- och fysikprovet, ser till att du som får ett godkänt resultat från provet får resultatet inlagt på antagning.se och du kommer då att delta i urvalsgruppen för Matematik- och fysikprovet.


Fråga:
Jag söker enbart till utbildningarna vid Stockholms universitet, måste jag skriva både matematik- och fysikdelen av provet då?

Svar:
Du som söker till utbildningarna vid Stockholms universitet behöver enbart skriva matematikdelen och kan därmed gå efter att du har gjort denna del av provet, dvs kl 12.00. Det är tillåtet att skriva båda provdelarna, men resultat från fysikdelen kommer inte att medräknas inför antagning till kandidatprogrammen i matematik vid Stockholms universitet. För att resultatet ska räknas som meritvärde krävs att du har minst 20 poäng av 45 på matematikdelen.


Fråga:
Går det att skriva Matematik- och fysikprovet på annan ort eller plats än Chalmers, KTH och Luleå universitet? Kan man skriva provet vid en annan tid?

Svar:
Nej, provet genomförs endast på ovan angivna universitet och samtidigt.


Fråga:
Kan man få provet skrivet på engelska?

Svar:
Provet är bara på svenska.


Fråga:
Får jag tillbaka anmälningsavgiften om jag inte kan skriva provet?

Svar:
Nej du får inte pengarna tillbaka.


Fråga:
Ges provet vid flera tillfällen på ett år?

Svar:
Provet ges bara en gång per år.


Fråga:
När får vi information om lokal inför provet?

Svar:
Information om lokaler och annan information inför provet skickas via e-post i början av maj. Om du inte har fått det, kontrollera din skräpkorg eller skicka ett mail till info at matematik-och-fysikprovet dot se


Fråga:
När läggs facit upp på hemsidan?

Svar:
Facit publiceras veckan efter provet.


Fråga:
Finns det ytterligare förklaringar till uppgifternas lösning utöver ordinarie facit?

Svar:
Nej, det finns inte, du kan fråga din lärare i fysik eller matematik.


Fråga:
När får vi veta provresultatet?

Svar:
Provets resultat får du via e-post i vecka 24.


Fråga:

Finns det möjlighet att skriva Matematik- och fysikprovet i år, och spara resultatet till antagningen nästa år?

Svar:
Provresultatet gäller endast för samma års ansökningsomgång, och kan alltså inte sparas till kommande års antagning.


Fråga:
När är provet nästa år?

Svar:
Datum för det kommande årets prov bestäms i mitten av oktober.


Fråga:
När jag tittat på antagningsstatistiken för tidigare år, står det att antagningspoängen varit 30 poäng i den urvalsgrupp där man kommit in via Matematik- och fysikprovet. Detta känns väldigt lågt med tanke på att maxpoängen är 75 poäng. Stämmer det att jag tidigare år skulle ha kommit in efter att ha gjort det provet och fått minst 30 poäng?

Svar:
Ja, det stämmer. Det krävdes endast godkänt resultat, 30 poäng, för att bli antagen via urvalsgruppen Matematik- och fysikprovet för vissa program i tidigare antagningsomgångar.


Anmäl dig till Matematiska vetenskapers nätkurs Sommarmatte! Du får tillgång till repetitionshäften och support via telefon och/eller e-mail. Du kommer kunna anmäla dig fr.o.m. mitten av mars, sen jobbar du i den takt det passar dig. Mer information hittar du på matematiskavetenskaper.se

 

Vill du repetera gymnasiefysiken men saknar böcker? En bok som täcker kurserna Fysik 1 och 2 på ett bra sätt är Fysik av Jörgen Gustafsson, utgiven av förlaget Studentlitteratur. (Länken går till ett utdrag ur boken från smakprov.se)